ЕКСКУРЗИЯ В БУТАН - Мистичното приключение в земята на Щастието!

Необикновено пътешествие в Земята на Щастието! Ще преоткрием всички забележителности на духовните долини на Бутан в луксозна обстановка! Ще посетим дзонгове, храмове, манастири, дворци и ще се дивим на постоянно променящата се природна красота на горите и Хималайските върхове в комфорта на специално подбрани автомобили! ПАРО - ТХИМПХУ - ДОЛИНА ПХОБЖИКА - БУМТАНГ - ПУНАКА - ХАА


Цени от   8399.00   7706.00 лв.

Ден 1

СОФИЯ-ИСТАНБУЛ-КАТМАНДУ-ПАРО

СОФИЯ-ИСТАНБУЛ-КАТМАНДУ-ПАРО

Отпътуване от София като ще имаме две прекачвания - Истанбул и Катманду. 

Ден 2

ПРИСТИГАНЕ В ПАРО – ТХИМПХУ

ПРИСТИГАНЕ В ПАРО – ТХИМПХУ

Полетът до Паро е един от най-красивите планински полети в света, с постоянно променяща се панорама на някои от най-високите планини на Земята. Тази красива долина е дом на много от най-старите манастири и храмове на Бутан, както и на единственото международно летище на страната. След пристигането ни, представител от агенцията ни партньор ще ни посрещне с "Кадар" (традиционно шалче) и ще осигури необходимата помощ за завършване на всички имиграционни и митнически формалности. Обяд (включен в цената).

След обяд ще се насладим на разходка около Паро, включително посещение на музея "Та Дзонг". Там ще открием множество реликви, произведения на изкуството и ръчни изделия, предлагащи вълнуваща първа стъпка в историческото, културното и религиозното минало на Бутан.

След това ще се отправим към Римпонг Дзонг, за да разгледаме картината на великия светец Миларепа, считан за майстор на медитацията от бутанците и вярван за достигнал просветление. Дзонговете са големи манастири и административни центрове на районите, които някога били стратегически крепости.

Отпътуване към столицата на Бутан - Тхимпху. Настаняване. Вечеря. Свободно време. Нощувка.

Ден 3

ТХИМПХУ

ТХИМПХУ

Закуска. Денят ни в Тхимпху ще започне с посещение на статуята на Буда Дордема от която се разкрива панорамна гледка към града и околностите му. След това ще посетим Националния мемориален чортен, издигнат от Кралската майка като паметен обелиск за Третия крал, който е починал през 1972 година. След това ще продължим към храма "Чангангка", построен през 12-ти век и към женският манастир Зилуха, известен още като манастира Друбтоб Гоемба, великолепно разположен по склоновете на Тхимпху. Подобно на повечето велики конструкции в Бутан, този женски манастир също е проектиран в традиционен бутански стил, което му придава много бутанско усещане. Обяд (включен в цената). След обяд ще посетим училището за изкуства, известно още като училище за живопис, което се намира в Каваянгса. Този институт, известен като „училището по рисуване“, организира курсове от четири до шест години, които предоставят обучение по 13-те традиционни изкуства на Бутан. Студентите се специализират в рисуване (както на мебели, така и на тангки – рисувани религиозни картини, обикновено върху платно), дърворезба (маски, статуи, купи), бродерия (завеси, ботуши, дрехи) или правене на статуи (глина). Студентите са свикнали да имат посетители по време на работа и ще се насладим на работата им на живо. Вечерта ще се отправим към Ташичодзонг - "крепостта на славната религия", където ще видим министерствата, тайната канцелария на Негово Величество и централното монашество. Настаняване в Тхимпху. Вечеря. Нощувка.

Ден 4

ТХИМПХУ - ДОЛИНА ПХОБЖИКА

ТХИМПХУ - ДОЛИНА ПХОБЖИКА

Закуска. Днес ще отпътуваме до долината Пхобжика и ще преминем през планинския проход Дочу-Ла (3 100 метра надм.вис.). При ясно време, този проход предлага невероятна гледка към Хималайските върхове. След това ще спуснем към топлата долина на Пунака (общо време за каране около 2 часа). Преживяването по време на карането през селската местност ще ни предостави поглед към ежедневния живот в това най-отдалеченото от Хималайските кралства. Обяд (включен в цената). Ще продължим по криволичещите планински пътища, преминавайки през смесени гори, преди да спуснем в широката и живописна долина Пхобжика. Пхобжика е една от няколкото ледникови долини на Бутан и е избран зимен дом на черноглавите жерави (ноември - март), мигриращи от Тибетското плато. Ще нощуваме в долината Пхобжика. Вечеря. Нощувка.

Ден 5

ДОЛИНА ПХОБЖИКА – БУМТАНГ

ДОЛИНА ПХОБЖИКА – БУМТАНГ

Закуска. Днес ще посетим резервата "Пхобжика", за да видим великолепните черноглави жерави (само ноември - март) и манастира Гангтей Гомпа, който датира от 16 век. Манастирът принадлежи на школата на тибетския будизъм Нингмапа и е основното седалище на традицията Пема Лингпа. След това ще преминем през прохода "Пеле Ла" (3 420 м.надм.вис.) на планинския хребет "Черна планина" към град Тронгса (4,5 часа). Обяд (включен в цената). Тронгса е най-централният район на Бутан и географският му център. По пътя ще посетим красивия Чендебжи Чортенмемориален паметник и свято място в будитската традиция използващо се за почит и молитви от 18-ти век. Град Тронгса е родното място на управляващата династия на Бутан. След това ще посетим Тронгса Дзонг, най-големият Дзонг в Бутан, и музея "Та Дзонг", който съдържа колекция от исторически артефакти на Кралското семейство. След това продължаваме към Бумтанг (2,5 часа) - духовното сърце на кралството. Бумтанг е дом на някои от най-старите дворци, будистки храмове и манастири на Бутан. Настаняване. Вечеря. Нощувка в Бумтанг.

Ден 6

БУМТАНГ

БУМТАНГ

Сутринта след закуска ще посетим Куржи Лхакханг - едно от най-свещените места в кралството, избрано за последното място за почивка на телата на първите трима крале на Бутан. Освен това се смята, че голямото дърво зад една от сградите на храма е терма, оставена там от Падмасамбхава - тантрически будистки ваджра майстор от средновековна Индия, който преподавал ваджраяна в Тибет (около 8-ми – 9-ти век). Ще посетим и Джамбей Лхакханг от 7-ми век - смятан за един от 108-те храма, построени от тибетския Крал Сонгцен Гампо през 659 г. сл. н. е. в един-единствен ден. Този храм, създаден в началото на будизма в Бутан, е един от най-старите в кралството. Обяд (включен в цената). След обяд ще продължим с разходка, която включва посещение на Дзонг на Джакар - един от най-старите и исторически значими дзонгове в Бутан и Лхакханг на Тамшингсъздаден през 1501 година от Пемалингпа и съдържащ интересни, древни будистки стенни живописи. Настаняване. Вечеря. Нощувка в Бумтанг.

Ден 7

БУМТАНГ – ПУНАКА

БУМТАНГ – ПУНАКА

Зкуска. Отпътуване за Пунака. По път ще спрем в Тронгса за обяд. Продължаваме към Пунака, наслаждавайки се на пътя през красивата местност. В този ден ще можем да се наслаждаваме на дива природа и бутанската фауна. Настаняване. Вечеря. Нощувка в Пунака.

Ден 8

ПУНАКА

ПУНАКА

Закуска. Отпътуваме към селата Тало и Нобганг. Ще разгледаме манастира в Тало и след това ще се върнем в селото Нобганг. Село Нобганг, разположено на хълм преди Тало, е родното село на четирите кралици. Посещението на това очарователно село с прекрасна гледка към долината на Пунака може също да бъде комбинирано с посещение на Тало. Ще се насладим на красивите гледки към долината по целия път надолу. В това добре организирано селско общество ще открием двореца на четвъртия крал, както и две Лхакханги и два храма (чортена), посветени на паметта на Жабдрон Нгаванг Намгел. Лхакхангът е будистки храм или светилище, където се провеждат религиозни обреди и молитви. Чортенът, от друга страна, е света сграда или структура в будистката традиция, която се използва за почит и молитви.

Обядът ще бъде в къща в Нобганг или в Аум Леки Органик ферма. След обяд ще посетим Пунака Дзонг, познат още като „Дворец на Голямото Щастие“, построен през 1637 г. от Шабдронг - Обединителят на Бутан, както предсказа великият Гуру Римпоче (Падмасамбхава). Това е зимното седалище на Дже Кхенпо и на стотици монаси, които се преместват от Ташичое дзонг, намиращ се в Тхимпху на това по-топло място. Храмът на Пунака Дзонг е прекрасен пример за традиционната архитектура с четири сложно изработени входни греди от тис, украсени със злато и сребро. Точно тук през 1907 година е коронясан първият крал на БутанПо-късно ще имаме възможност да се върнем в хотела Dhensa Boutique за свободно време или на кратка разходка до Чими Лхакханг - храм на Друкпа Куени. Той наследява титлата "Божественият лудак" след като се бунтува срещу ортодоксалния будизъм в своето време. Настаняване. Вечеря. Нощувка в Пунака.

Ден 9

ПУНАКА - ТХИМПХУ – ПАРО

 ПУНАКА - ТХИМПХУ – ПАРО

Закуска. Отпътуване обратно до Тхимпху, където ще имаме възможност да посетим магазини за ръчно изработени изделия и сувенири и да се насладим на местен обяд. След това продължаваме към Паро. Настаняване в хотел в Паро. Останалата част от деня е свободно време, което може да използвате за разглеждане на града Паро или да се отдадете на процедури в спа центъра на хотела. Вечеря. Нощувка в Паро.

Ден 10

ПАРО - ХА - ПАРО

ПАРО - ХА - ПАРО

Закуска. Oтпътуване за град Ха през прохода Челе Ла - най-високият и най-живописен проход в Бутан, разположен на 3 988 метра над морското равнище, между долините Хаа и Паро.  Град Ха се намира в долината Ха в западната част на Бутан, граничеща със Сиким (щат в Индия). Основната икономическа дейност в града е производството на ориз, отглеждането на якове и търговията със съседен Китай. В Хаа се помещава индийският военен екип за обучение (известен също като IMTRAT). IMTRAT отговаря за обучението на персонала на Кралската армия на Бутан (RBA) и Кралската лична гвардия на Бутан (RBG). Това е най-старият екип за обучение, изпратен извън Индия в приятелска чужда нация. Мястото има и религиозно значение, тъй като Лхакханг Карпо и други манастири са разположени там.

По време на пътуването ни от прохода ще можем да видим долината на Паро от едната страна и долината на Ха от другата. Ще имаме възможност за пикник на Челе Ла. След това ще се наслаждаваме на разходки в Ха, посещавайки катшо село и манастира "Катсо". Катшо село е типично бутанско село, характеризиращо се с традиционните бутански домове и начина на живот на местните жители. Тук можем да получим представа за автентичния бутански опит и да се запознаем с местната култура и обичаи. Долината Хаа е отворена за туристи през 2002 година и е най-малко посещаваната долина в Бутан поради липсата на туристическа инфраструктура. Това е помогнало за запазване на автентичността на Ха такъв, какъвто винаги е бил, с бутански семейства, които живеят традиционен и прост живот. В долината Ха няма категоризирани хотели със стандарт за туристи, така че се връщаме в Паро за нощувка. По време на връщането към Паро ще посетим Лхакханг Кичу от 7 век - един от 108-те храма построени от тибетския крал Сонгцен Гампо. Следобедът е свободен. Настаняване. Вечеря. Нощувка в Паро.

Ден 11

ПАРО - КАТМАНДУ - ИСТАНБУЛ - СОФИЯ

ПАРО - КАТМАНДУ - ИСТАНБУЛ - СОФИЯ

Събуждаме се за закуска, преди да тръгнем към летището за полета си обратно към София. До скоро, Бутан!

Цената включва

 • Полет София-Паро-София с включени летищни такси и 23 кг багаж
 • 2 нощувки в хотел Le Meridian (*****) в Тхимпху
 • 2 нощувка в хотел Dhensa Boutique (****) в Пунака
 • 1 нощувка в хотел Gangtey Goenpa Lodge (*****) в Пхобжика
 • 2 нощувки в хотел Amankora (*****) в Бумтанг
 • 2 нощувки в хотел Como Uma Paro (*****) в Паро
 • Комфортен транспорт по време на целия маршрут
 • Англоговорящ екскурзовод, сертифициран и одобрен от Министерството на туризма
 • Входни такси за дзонг, храмове, манастири и музеи
 • Всички хранения /закуска, обяд, вечеря/
 • Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с лимит на отговорност 50 000 евро
 • Такса за устойчиво развитие
 • Такса за виза за Бутан 
 • Бутилирана вода 

Цената не включва

 • Такси за допълнителен багаж
 • Телефонни разговори
 • Лични разходи
 • Алкохолни напитки
 • Бакшиши за екскурзовод и шофьор

Допълнителна информация

Екскурзията се потвърждава при минимум двама участници!

Пътуването не е обвързано с група и е подходящо за двойки и малки компании, ценящи персонално обслужване и стил. Партньорите ни в Бутан предлагат висококвалифицирани екскурзоводи, одобрени от министерството на туризма в Бутан, опитни шофьори и комфортни превозни средства по време на целия маршрут. Обслужването е на английски език. 

Сгушено в Източните Хималаи, малкото кралство Бутан е известно не само със спиращите дъха пейзажи и богатото си културно наследство, но и с отличителното си признание – често е наричано „Земята на щастието“.

Бутан отдава голямо значение на опазването на богатото си културно наследство. Хората в Бутан се гордеят със своите уникални традиции, които са дълбоко вкоренени в ежедневието. Акцентът върху културните ценности, като състрадание, доброта и уважение към всички живи същества, допринася значително за цялостното чувство на удовлетворение и щастие в страната.

Изискванията за виза за посещение на Бутан включват:

 • Регистрация на посещението чрез лицензиран туроператор: Туристите трябва да пътуват с официално организиран туроператор, който е резервирал пътуването в партньорство с местно туристическо агенство в Бутан.
 • Попълване на заявлението за виза: Туристите трябва да попълнят всички необходими формуляри за виза и да предоставят всички необходими документи, които се изискват от бутанското министерство на вътрешните работи. Тези документи се предоставят от българския туроператор.
 • Паспорт: Пътниците трябва да имат валиден паспорт със срок на валидност, който позволява пълното им пребиваване в Бутан.
 • Фотография: Обикновено се изисква една или две нови снимки на апликанта с определени характеристики за размер и стил.
 
           
Плащане с карта
© Уеб Турс ЕООД Всички права запазени
  Дестинации
Почивки
Чартъри
Екскурзии
Празници
За деца
ШОПИНГ ТУРИЗЪМ
Уикенди в Европа
Круизи

Културни събития
Изкуство
Увеселителни паркове
Меден месец
Екзотика
За Двама
Защитете пътуването си!
Круизи
Блог
Календар

Вход за клиенти

Търсене