Екскурзия в Калабрия и Базиликата - Непознатия Юг на Италия


Цени от 2299.00 лв.

Ден 1

Бари - Матера

Бари - Матера

Отпътуване от летище София за Бари. Пристигане на летището в Бари -  зашеметяващата столица на Пулия. Отпътуване за центъра на града. Пешеходната ни разходка в Бари ще започне с "Бари Векия" - стария град, в който ще посетим организирано базиликата "Св. Николай". Светецът е покровител на града и на множество нации по света и за всеки посетител тук е привилегия да се докосне до мощите му. Обиколката ни ще се насочи към венецианския квартал, в който се намира църквата "Сан Марко", а след това ще посетим катедралата "Сан Сабино" известна с уникалните си мозайки. Ще продължим към "арката на чудото", ще прекосим площада "меркантиле", ще минем по "улицата на пастата" и ще влезнем в квартал "Муратиано". В Бари се намират забележителните театри "Пичини", "Маргерита" и "Петруцели" - монументални впечатляващи сгради, a около тях се разполагат най-известните пешеходни и търговски зони, на които ще можем да се порадваме в свободното си време. Отпътуване за Матера - изключителен пример за архитектурен ансамбъл и ландшафт, илюстриращ редица значими етапи от човешката история. Избрана за европейска столица на културата за 2019 г. заедно с Пловдив, Матера и нейните "саси" са натуралистична красота, която предлага неповторимо изживяване. Градът е един от най-старите в света, чиято територия съхранява доказателства за човешки селища от палеолита без прекъсване до наши дни. Матера е градът на "саси" - първоначалното градско ядро изградено от естествените пещери, издълбани в скалите и впоследствие моделирани във все по-сложни жилищни и религиозни структури в рамките на два големи естествени амфитеатъра, които днес са "Сасо Кавеозо" и "Сасо Баризано". Пешеходна разходка из сасите на Матера: площад "Виторио Венето" със страхотната си панорама към ядрото на "Сасо Баризано"; Паломбаро Лунго - изумителна цистерна за събиране на вода; църквата "Сан Доменико"; базиликата "Св. Франциск"; катедралата "Санта Мария Асунта". Продължавайки към базиликата "Сан Пиетро Кавеозо" ще се дивим на красотите на регионалния парк "Мурджа", в който се намират над 150 скални църкви и места за поклонение. Обиколката ни завършва пред скалната църква "Санта Мария де Идрис", величествено извисяваща се над всички останали и предлагаща панорами във всички посоки към града и към регионалния парк "Мурджа". По желание: организирано посещение с екскурзовод на скалните църкви "Мадона де Идрис" и "Санта Лучия але Малве". Свободно време в Матера. Настаняване в района на Матера/Потенца. Нощувка. 

Ден 2

Сасо ди Касталда - Сан'т Анджело ле Фрате 

 Сасо ди Касталда - Сан'т Анджело ле Фрате 

Закуска. Отпътуване за Сасо ди Касталда - красиво селце характеризиращо се със средновековен облик и стръмни склонове, които са толкова привлекателни, че заинтригуват всички от пръв поглед. Пешеходна разходка в исторческия център на Сасо ди Касталда, в който каменните къщи сами по себе си са истински произведения на изкуството, украсени с прекрасни балкони с цветя и оградени от тесни алеи, от които ще се радваме на прекрасните гледки над околните долини. По желание: екскурзия по тибетските мостове : безспорно най-вълнуващата част от екскурзията днес! Ще имаме възможността да минем по два "тибетски" моста, от които мостът "Ponte alla Luna" е и най-дългият тибетски мост в Европа, свързващ върхове на скали със зашеметяващ изглед към Сасо ди Касталда. Свободно време. Отпътуване за Сан'т Анджело ле Фрате - известен още като "града на избите" и "града на стенописите", днес е малко и очарователно луканско селце. Пешеходната ни разходка ще ни представи над 150 изящни стенописа по външните фасади на къщите и редица мраморни и бронзови статуи по улиците, разказващи за историята, навиците и обичаите на тази малка общност. Другата голямата забележителност в Сант Анджело несъмнено са избите - древни сгради, създадени директно сред скалните маси, които по между си образуват необикновена и емоционална пътека. Свободно време. Отпътуване обратно към хотела. Настаняване. Нощувка. 

Ден 3

Кастелмедзано - Пиетрапертоза - Гуардия Пертикара

Кастелмедзано - Пиетрапертоза - Гуардия Пертикара

Закуска. Отпътуване за Кастелмедзано - едно от най-високите села в Базиликата с групи от къщи, кацнали несигурно по тесните му первази, които се спускат рязко в дефилето отдолу. Градчето предлага емоционални панорами и е богато на история и традиции. В средновековния исторически център ще видим вкопани в скалите сгради и стръмни стълби през алеи, които водят до върховете над селото, откъдето се откриват прекрасни гледки. На площад "Кайцо" в сърцето на градчето ще можем да видим романската фасада на църквата-майка "Санта Мария дел Олмо", която съхранява множество художествени шедьоври. Фотопауза пред "норманските стълби" - уникално стълбище, издълбано в скалата на една от планинските кули, които гледат към Кастелмедзано. По желание и предварителна заявка: възможност за участие в "полета на ангела" - най-вълнуващото преживяване в Базиликата! Полетът на ангела е буквално полет от градчето Кастелмедзано до градчето Пиетрапертоза - фантастично приключение, уникално в световен план. Отпътуване за Пиетрапертоза - най-високият град в Базиликата и част от регионален парк Галиполи Конято и малките лукански доломити. Толкова неочаквано уникална, че е трудно да се повярва, че е истинска! Удивителна е от натуралистична и ландшафтна гледна точка и за това е включена сред най-красивите градчета в Италия. Характеризира със своите скали с необичайни форми и геоложки феномени, истински рай за природна фотография. Ще се разходим из тесните й улички до площадите "Джузепе Гарибалди", "Плебишито" и до "Големия площад". Ще видим и параклиса на "Чистилището", църквата "Сан Каталдо" и базиликата "Сан Джакомо Маджоре", намираща се в основите на нормано-швабския замък. Свободно време. Отпътуване за Гуардия Пертикара - позната като „градчето на каменните къщи“ заради характерния исторически център изпълнен с каменни къщи и дворци, кацнали и разделени от тесни улички и стръмни стълби. На централния площад ще видим църквата-майка и дворецът Монтано от 17-ти век, пространства за изложби и каменното му сърце. Ще видим още църквата "Св. Антоний" и площад "Европа", който е бил снимачна площадка за заснемането на филма „Христос спря в Еболи“ на Франческо Рози. Свободно време. Отпътуване за хотела. Нощувка.

Ден 4

Крако - Пистичи - Метапонто

Крако - Пистичи - Метапонто

Отпътуване за Крако - изоставеният призрачен град и поредния феномен на Базиликата. Пригответе се да се почувствате като на снимачна площадка. Неслучайно Крако е избран за място на някои култови филми като „Страстите Христови“ на Мел Гибсън и „Христос, спрял в Еболи“ на Франческо Рози. Заобиколен от дерета и кацнал на хълм в сърцето на Базиликата, Крако има вечния чар на призрачен град, изоставен от хората и доминиран от природата, която го е превзела необезпокоявано. Обвит в история и легенди, оживено селище се ражда в този отдалечен ъгъл на провинция Матера, докато свлачище не принуждава гражданите да напуснат домовете си през 1963 г. Днес Крако Векия е съвкупност от очарователни руини, където сюрреалистичната тишина е прекъсвана само от предпазливите стъпки на посетителите по неравния терен, защитени от задължителните каски. Организирано посещение на градчето. Отпътуване за Пистичи - потопен в пейзажи с рядка красота, съчетаващ нежни хълмове с чудото на бреговата линия и с изглед към Йонийско море. Познат е като "белия град" на Базиликата, а пейзажите около градчето му придават емоционален лунен аспект. Разходката ни из града ще разкрие хубави гледки към широката зелена долина под него. Ще отидем в най-стария и най-висок район на Пистичи - Торевекия, който носи името си от квадратната кула, която някога е била част от норманския замък и древната порта към селото. Ще минем покрай църквата-майка, построена през 1524 г. в романо-ренесансов стил, както и покрай абатството "Санта Мария Ла Санита дел Казале" и елегантни благороднически дворци. Свободно време. Отпътуване към археологически парк Метапонто - най-важният археологически обект в Базиликата, в който ще видим останките от древногръцките храмове на Аполон, Атина и Афродита. Разходката ни продължава с опознаване на археологическия музей на Метапонто, в който се съхраняват най-ценните находки. Отпътуване за района на Монтепаоне Лидо. Настаняване в хотел "Rada Siri"**** или сходен. Нощувка. 

Ден 5

Катанцаро - Козенца

Катанцаро - Козенца

Отпътуване за Катанцаро - столицата на регион Калабрия, град-крепост, който през вековете е облагороден с много зелени площи и се откроява с много богат културен живот. Започваме разходката си от Средиземноморския парк за биоразнообразие, ще стигнем до площад Матеоти с монументалния комплекс "Сан Джовани". Ще се разходим по булевард Мацини, на който се намира базиликата на "Непорочното Зачатие" и след това ще навлезнем в катедралния площад с красивата катедрала "Санта Мария Асунта". От тук лесно ще стигнем до панорамната тераса "Белависта" за красиви гледки към града и към морето и накрая ще се насочим към вила Маргарита, за да се отпуснем в нейните градини. Отпътуване за Козенца - много оживен в културно отношение град и много богат на музеи и паметници, които заслужават внимание. Разполага с красив исторически център и градини и е домът на най-важния университет в Калабрия. Козенца е високо ценена заради своето културно значение и за това я наричат "​​Атина на Италия". Един красив ден в Козенца ще започне от историческия му център, като се разходим по бул. Мацини за да се полюбуваме на скулптурите на Mab - открития музей, разположен по цялата улица. Ще видим манастира "Свети Франческо де Паола", ще продължим към катедралата и към вила "Векия", която е идеално място за почивка и добре поддържана градина. Накрая ще завършим с нормано-швабският замък очкаващ посетителите си с красивата си панорама над целия град. Връщане обратно в хотела. Вечеря. Нощувка. 

Ден 6

Пицо - Тропеа - Капо Ватикано

Пицо - Тропеа - Капо Ватикано

Отправяме се към Пицо, за да посетим малката църква "Пиедигрота" - уникална в света и изцяло вкопана в туфа. След това ще спрем за да опитаме известния сладолед "Тартуфо". Продължаваме към Тропеа -  перлата на Тиренско море - много известен град, построен върху скали с изглед към морето с типичен тюркоазен цвят, на фона на който се откроява очарователното и емблематично светилище Санта Мария дел'Изола. Разходка из центъра сред характерните алеи и малки площадчета с магазинчета за сувенири. Следобед можете да изберете дали да се отпуснете на известния плаж в подножието на Santa Maria dell'Isola или да участвате в екскурзия с лодка "Бреговете на Боговете". Връщане обратно в хотела. Вечеря. Нощувка. 

Ден 7

Кротоне - Санта Северина - Капо Рицуто - Ле Кастела

Кротоне - Санта Северина - Капо Рицуто - Ле Кастела

Отпътуване за Кротоне - известен с красивата си крайбрежна зона и един от най-важните центрове на Магна Греция, в който Питагор основал своята известна школа на знанието. Обиколката с екскурзовод на Кротоне ще започне от замъка на Карл V, ще видим старата катедралата и любимия на местните площад "Питагор". Свободно време за разходки около морето или по желание посещение на Националния археологически музей в Кротоне, който съхранява значими предмети от цялата област на Магна Греция със секция, посветена на находките, открити от светилището на Хера в Капо Колона. Отпътуване за Санта Северина - без съмнение е едно от бижутата на Калабрия по отношение на художественото наследство и удостоен със званието "едно от най-красивите древни села в Италия". Историческият център на Санта Северина освен че се гордее с наскоро реставрирания нормански замък и вечни византийски църкви, демонстрира архитектурния преход от норманския период към този на Византийската империя и предлага запомнящи се гледки към долината на р. Нера. Пешеходна разходка в историческия център и в замъка на Санта Северина. Денят ни продължава към Капо Рицуто, където златисти плажове и кристално чисто море се срещат, за да предложат спиращи дъха гледки. Изглеждат като пощенска картичка, а всъщност този район е истински рай. Ще посетим Ле Кастела: най-красивия участък на защитената морска зона "Капо Рицуто". Тук се намира един от най-очарователните замъци в Италия, поради местоположението си на островче, свързано с брега само от тънка ивица земя. Свободно време за посещение на замъка или разходки по крайбрежните алеи. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка. 

Ден 8

Кортале - Стило - Джераче

Кортале - Стило - Джераче

Отпътуване за Кортале - градче, намиращо се в провлака на Катанцаро в най-тясната част на Калабрия на хълм, който гледа към обширните равнини и спиращи дъха долини, с красиви открити гледки към двете морета - Йонийско и Тиренско. Разхождайки се тук ще открием още красиви древни църкви, впечатляващи фонтани и типичен местен деликатес от боб. Отпътуване за Стило - включен в списъка на най-красивите градчета в Италия и намиращо се в подножието на планината Консолино. Стило е с древен произход, датира от 10 век и е преплетен с присъствието на византийците в района. Градчето е доминирано от руините на това, което някога е било внушителен нормански замък, който днес все още изглежда разказва с присъствието си древни събития и вечни истории. Сърцето на селото е очарователно със своите благороднически дворци и църкви, включително Дуомото, построено през 1300 г. Но най-интересната сграда със сигурност е "Ла Католика" - храм от 10-ти век и доказателство за византийско господство: това е един от най- важни паметници в Калабрия с голяма стойност преди всичко, защото е напълно непокътнат. Пешеходна разходка. Отпътуване за Джераче - омагьосаното село на ястребите, Джераче доминира от върха на хълма си в много живописна част от Калабрия. Намира се в прекрасния национален парк "Аспромонте" - област, много обичана от всеки, който търси диви и непокътнати крайбрежия, както и значими културни и исторически местности. Разходката ни в този скрит скъпоценен камък в Калабрия ще бъде за нас едно прекрасно пътешествие сред природата, историята и кулинарията. Пешеходната ни разходка ще ни запознае с феерия от средновековни базилики и дворци, прекрасната всекидневна на открито - площад "Токо" и тераси гледащи от високо към националния парк "Аспромонте". Връщане към хотела. Вечеря. Нощувка. 

Ден 9

Плаж

Плаж

Закуска. Свободен ден за почивка. Вечеря. Нощувка. 

Ден 10

Реджо Калабрия - Катания

Реджо Калабрия - Катания

Закуска. Отпътуване за Реджо Калабрия - сгушен в подножието на планината Аспромонте, градът е разположен по протежението на пролива Месина на самия край на италианския полуостров, на върха на италианския ботуш. Реджо Калабрия може да остави без дъх тези, които го посещават за първи път, грабващ с красотата и богатството на културното си наследство. Ще започнем с крайбрежната улица "Фалкомата" - истински рай, в който сред сградите и малките площади се редуват паметници и археологически разкопки. Гледката от тук е несравнима: ще се любуваме на Сицилия с нейния Месински пролив и ще видим внушителната Етна в далечината. Продължаваме към "арена дельо стрето" - малък амфитеатър на брега, построен върху фасадата на древногръцките театри и мястото, където се провеждат концерти и големи градски събития. Следват булевард "Гарибалди" и площад "Италия" - сърцето и най-оживеното място на Реджо, катедралата и величественият арагонски замък оцелял непокътнат от земетресението през 1908 г. Свободно време за разходки. Отпътуване за Вила Сан Джовани и отплаване с кораб до Месина. По време на плаването ще имаме възможността да заснемем впечатляващите сицилиански брегове. Акустиране на сицилианска земя и отпътуване за Катания. Кратка пешеходна разходка в Катания. Трансфер до летището в Катания за директен полет от Катания за София. Пристигане на летище София. 

Цената включва

- самолетни билети София - Бари / Катания- София с включени летищни такси и 1 бр. малък ръчен багаж до 10 кг. с размери (40/20/25) тип раница
- трансфер летище - хотел - летище
- транспорт с комфортен туристически автобус по целия маршрут
- всички екскурзии описани по маршрута (без включени входни такси)
- 3 нощувки със закуски и вечери в хотел "Degli Ulivi" **** или сходен в Базиликата 
- 6 нощувки със закуски и вечери в хотел "Rada Siri" **** или сходен в района на Монтепаоне Лидо/Соверато
- слушалки по време на пешеходните разходки
- медицинска застраховка с лимит на отговорност 10 000 евро

Цената не включва

- чекиран багаж до 20 кг.
- разходка с корабче в Тропеа
- изхранване извън посоченото в програмата
- билети за музеи, галерии и атракциони
- туристическа такса (около 2 евро на човек на нощувка, заплаща се на рецепцията на хотела)
- застраховка "Отмяна на пътуване" 

Допълнителна информация

Пътуването се потвърждава при минимум 20 записани. 
Екскурзовод на групата: Филип Барух
Всички екскурзии са включени в пакетната цена!
- Към момента не са обявени здравни и медициснки изисквания свързани с пътуването.
- Българските граждани е необходимо да притежават валидна лична карта или паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

 
           
Плащане с карта
© Уеб Турс ЕООД Всички права запазени
  Дестинации
Почивки
Чартъри
Екскурзии
Празници
За деца
ШОПИНГ ТУРИЗЪМ
Уикенди в Европа
Круизи

Културни събития
Изкуство
Увеселителни паркове
Меден месец
Екзотика
За Двама
Защитете пътуването си!
Круизи
Блог
Календар

Вход за клиенти

Търсене