ЕКСКУРЗИЯ В БАЗИЛИКАТА - Тайната градина на Южна Италия

Емоционално пътуване, в което ще минем по тибетски мостове, ще летим между две от най-запомнящите се селца в Италия, ще разгледаме най-изрисуваната долина на "ботуша" и ще се изкачим до най-високата статуя на Христос на Апенините!


Цени от 1223.00 лв.

Ден 1

Матера

Матераekskurzia-matera-italia-basilicata-екскурзия-италия-матера

Отпътуване от летище София за Бари. Пристигане на летището в Бари. Отпътуване за Матера - изключителен пример за архитектурен ансамбъл и ландшафт, илюстриращ редица значими етапи от човешката история. Избрана за европейска столица на културата за 2019 г. заедно с Пловдив, Матера и нейните "саси" са натуралистична красота, която предлага неповторимо изживяване. Градът е един от най-старите в света, чиято територия съхранява доказателства за човешки селища от палеолита без прекъсване до наши дни. Матера е градът на "саси" - първоначалното градско ядро изградено от естествените пещери, издълбани в скалите и впоследствие моделирани във все по-сложни жилищни и религиозни структури в рамките на два големи естествени амфитеатъра, които днес изграждат историческия му център - Сасо Кавеозо и Сасо Баризано. Пешеходна разходка из сасите на Матера: площад "Виторио Венето" със страхотната си панорама към ядрото на Сасо Баризано ; Паломбаро Лунго - най-голямата цистерна за събиране на вода; църквата "Сан Доменико"; базиликата "Св. Франциск" ; катедралата "Санта Мария Асунта". Продължавайки към базиликата "Сан Пиетро Кавеозо" ще се дивим на красотите на регионалния парк "Мурджа", в който се намират над 150 скални църкви и места за поклонение. Обиколката ни завършва пред скалната църква "Санта Мария де Идрис", величествено извисяваща се над всички останали и предлагаща панорами във всички посоки към града и към регионалния парк "Мурджа". По желание: oрганизирано посещение с екскурзовод на най-важните скални църкви в Матера: "Санта Мария де Идрис" и "Санта Лучия але Малве" (срещу допълнително заплащане). Свободно време. Настаняване в района на Матера/Потенца. Нощувка. 

Ден 2

Сасо ди Касталда - Сан'т Анджело ле Фрате 

Сасо ди Касталда - Сан'т Анджело ле Фрате 

Закуска. Отпътуване за Сасо ди Касталда - красиво селце характеризиращо се със средновековен облик и стръмни склонове, които са толкова привлекателни, че заинтригуват всички от пръв поглед. Пешеходна разходка в исторческия център на Сасо ди Касталда, в който каменните къщи сами по себе си са истински произведения на изкуството, украсени с прекрасни балкони с цветя и оградени от тесни алеи, от които ще се радваме на прекрасните гледки над околните долини. По желание: екскурзия по тибетските мостове : безспорно най-вълнуващата част от екскурзията днес! Ще имаме възможността да минем по два "тибетски" моста, от които мостът "Ponte alla Luna" е и най-дългият тибетски мост в Европа, свързващ върхове на скали със зашеметяващ изглед към Сасо ди Касталда. Свободно време. Отпътуване за Сан'т Анджело ле Фрате - известен още като "града на избите" и "града на стенописите", днес е малко и очарователно луканско селце. Пешеходната ни разходка ще ни представи над 150 изящни стенописа по външните фасади на къщите и редица мраморни и бронзови статуи по улиците, разказващи за историята, навиците и обичаите на тази малка общност. Другата голямата забележителност в Сант Анджело несъмнено са избите - древни сгради, създадени директно сред скалните маси, които по между си образуват необикновена и емоционална пътека. Свободно време. Отпътуване обратно към хотела. Настаняване. Нощувка. 

Ден 3

Полетът на Ангела

Полетът на Ангелаekskurzia-italia-polet-castelmezzano-basilicata-екскурзия-италия-кастелмедзано-полетekskurzia-italia-polet-castelmezzano-basilicata-екскурзия-италия-кастелмедзано-полет

Закуска. Отпътуване за Кастелмедзано - едно от най-високите села в Базиликата с групи от къщи, кацнали несигурно по тесните му первази, които се спускат рязко в дефилето отдолу. Градчето предлага емоционални панорами и е богато на история и традиции. В средновековния исторически център ще видим вкопани в скалите сгради и стръмни стълби през алеи, които водят до върховете над селото, откъдето се откриват прекрасни гледки. На площад "Кайцо", в сърцето на градчето ще можем да видим романската фасада на църквата-майка "Санта Мария дел Олмо", която съхранява множество художествени шедьоври. Фотопауза пред "норманските стълби" - уникално стълбище, издълбано в скалата на една от планинските кули, които гледат към Кастелмедзано. По желание и предварителна заявка: възможност за участие в "полета на ангела" - най-вълнуващото преживяване в Базиликата! Полетът на ангела е буквално полет от градчето Кастелмедзано до градчето Пиетрапертоза - фантастично приключение, уникално в световен план. Отпътуване за Пиетрапертоза - най-високият град в Базиликата и част от регионален парк Галиполи Конято и малките лукански доломити. Толкова неочаквано уникална, че е трудно да се повярва, че е истинска! Удивителна е от натуралистична и ландшафтна гледна точка и за това е включена сред най-красивите градчета в Италия. Характеризира със своите скали с необичайни форми и геоложки феномени, истински рай за природна фотография. Ще се разходим из тесните й улички до площадите "Джузепе Гарибалди", "Плебишито" и до "Големия площад". Ще видим и параклиса на "Чистилището", църквата "Сан Каталдо" и базиликата "Сан Джакомо Маджоре", намираща се в основите на нормано-швабския замък. Свободно време. Отпътуване за Гуардия Пертикара - позната като „градчето на каменните къщи“ заради характерния исторически център изпълнен с каменни къщи и дворци, кацнали и разделени от тесни улички и стръмни стълби. На централния площад ще видим църквата-майка и дворецът Монтано от 17-ти век, пространства за изложби и каменното му сърце. Ще видим още църквата "Св. Антоний" и площад "Европа", който е бил снимачна площадка за заснемането на филма „Христос спря в Еболи“ на Франческо Рози. Свободно време. Отпътуване за хотела. Нощувка.

Ден 4

Маратеа 

Маратеа ekskurzia-italia-maratea-basilicata-екскурзия-маратеа-италия

Закуска. Отпътуване за Маратеа - перлата на Тиренско море. Маратеа е бижу с рядка красота, което предлага разнообразие от атракции за туристите. Изкачване с автобус до статуята на Христос Изкупител - символ на Маратеa издигащ се над морето от върха на планината Сан Биаджо. Това е една от най-високите статуи на Христос в света с височина от 22 м разкриваща спиращи дъха гледки. След това ще посетим базиликата "Сан Биаджо" - най-важната и обичана базилика в района, в която се пазят мощите на местния покровител и светец "Сан Биаджо". Денят ни продължава с посещение на историческия център на Маратеа притежаващ типичната красота на малките средиземноморски градчета: романтичен, елегантен и автентичен, с меко оцветени къщи и алеи, които водят до живописни малки площади: ще се разходим по улица "Капоказале", около която са разположени най-интересните сгради от 12 и 13 век и води до замъка на града и ще отидем до панорамнатa тераса към залива - "Белведере дела Пиетра дел Соле". Отпътуване за пристанището на Маратеа. Свободно време за разходки по плажовете на Маратеа или по желание и срещу допълнително заплащане разходка с корабче "крайбрежието на Маратеа" - истински спектакъл за сетивата, разкриващ най-красивите заливи, плажове, пещери и геоложки феномени в района. Отпътуване за хотела. Свободно време. Нощувка.

Ден 5

Крако - Пистичи - Бари

Крако - Пистичи - Бариekskurzia-italia-craco-basilicata-екскурзия-крако-италия-базиликата

Закуска. Отпътуване за Крако - изоставеният призрачен град на региона и поредния феномен на Базиликата. Пригответе се да се почувствате като на снимачна площадка! Неслучайно Крако е избран за място на някои култови филми като „Страстите Христови“ на Мел Гибсън и „Христос се спря в Еболи“ на Франческо Рози. Заобиколен от дерета и кацнал на хълм в сърцето на Базиликата, Крако има вечния чар на нереален град, изоставен от хората и доминиран от природата, която го е превзела необезпокоявано. Обвит в история и легенди, оживеното селце се ражда в този отдалечен ъгъл на провинция Матера, докато свлачище не принуждава гражданите да напуснат домовете си през 1963 г. Днес Крако Векия е съвкупност от очарователни руини, където сюрреалистичната тишина е прекъсвана само от предпазливите стъпки на посетителите по неравния терен, защитени от задължителните каски. Организирано посещение на Крако. Отпътуване за Пистичи - потопен в пейзажи с рядка красота, съчетаващ нежни хълмове с чудото на бреговата линия и с изглед към Йонийско море. Познат е като "белия град" на Базиликата и с първите майстори на червенофигурна керамика в Италия, а панорамите около градчето му придават емоционален лунен аспект. Разходката ни ще разкрие хубави гледки към широката зелена долина под града. Ще отидем в най-стария и най-висок район на Пистичи - Торевекия, който носи името си от квадратната кула, която някога е била част от норманския замък, древната порта към селото. Ще минем покрай причудливите бели къщи, за да стигнем до църквата-майка построена през 1524 г. в романо-ренесансов стил, както и покрай елегантни благороднически дворци, включително "Палацокио" и площад "Джанантонио" - седалище на градската управа. Друга забележителност е абатството "Санта Мария Ла Санита дел Казале" изградена от местен камък и в апулийски романски стил. Свободно време. Отпътуване към летището на Бари за директен полет от Бари за София. Пристигане на летище София. 

Цената включва

- самолетен билет София - Бари - София с включени летищни такси и 1 бр. малък ръчен багаж до 10 кг. с размери (40/20/25) тип раница
- транспорт с комфортен туристически автобус
- 4 нощувки със закуски и вечери в хотел "Degli Ulivi" *** или сходен
- всички екскурзии описани в маршрута (без включени входни такси)
- екскурзоводско обслужване от професионален лицензиран екскурзовод на български език
- слушалки по време на пешеходните разходки
- медицинска застраховка с лимит на отговорност 10 000 евро

Цената не включва

- чекиран багаж до 10 или до 20 кг.
- организирано посещение на скалните църкви "Мадона де Идрис" и "Санта Лучия але Малве" в Матера
- изхранване извън посоченото в програмата
- такса за преминаване на "Лунния мост" в Сасо ди Касталда
- разходка с корабче из заливите на Маратеа
- билет за участие в "полетът на ангела" 
- билет за двама за участие в "полетът на ангела"
- разходи от личен характер
- билети за музеи, галерии и атракциони, които не са упоменати в програмата
- туристическа такса (около 2 евро на човек на нощувка, заплаща се на рецепцията на хотела)
- застраховка "Отмяна на пътуване" 

Допълнителни услуги

- чекиран багаж до 20 кг.: 129,00 лв.
- oрганизирано посещение на скалните църкви "Мадона де Идрис" и "Санта Лучия але Малве": 30,00 лв. при минимум 10 записани туристи
- такса за преминаване на "Лунния мост" в Сасо ди Касталда : 45,00 лв. (за потвърждение на услугата не е необходим минимум)
- разходка с корабче из заливите на Маратеа: 80,00 лв. при минимум 15 записани туристи
- билет за участие в "полетът на ангела" : 95,00 лв. (за потвърждение на услугата не е необходим минимум)
- билет за двама за участие в "полетът на ангела" : 160,00 лв. (за потвърждение на услугата не е необходим минимум)

Допълнителна информация

Екскурзията се провежда при минимум 18 записани туристи.
Екскурзовод на групата: Филип Барух
- Не са обявени здравни и медициснки изисквания свързани с пътуването.

- Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

- За да се реализират допълнителните организирани услуги е необходимо да бъдат избрани и заплатени 30 дни преди отпътуване. 
- За разходките по тибетските мостове в Сасо ди Касталда е препоръчително удобно спортно облекло. Ако някой не желае да се включи в обиколката по тибетските мостове ще ползва свободно време в Сасо ди Касталда.
- Ако някой не желае да се включи в полета на ангела ще ползва свободно време в Кастелмедзано или Пиетрапертоза.
- Допълнителните такси за билети изброени в програмата е препоръчително да се заплатят до 30 дни преди заминаване. 

 
           
Плащане с карта
© Уеб Турс ЕООД Всички права запазени
  Дестинации
Почивки
Чартъри
Екскурзии
Празници
За деца
ШОПИНГ ТУРИЗЪМ
Уикенди в Европа
Круизи

Културни събития
Изкуство
Увеселителни паркове
Меден месец
Екзотика
С деца на море
За Двама
Круизи
Блог
Календар

Вход за клиенти

Търсене