Сасо ди Касталда

Завладяваща и емоционална разходка по най-вълнуващият и най-дълъг тибетски мост в Италия!

Сасо ди Касталда

Сасо ди Касталда е красиво селце в провинция Потенца, характеризиращо се с тесни улички и стръмни склонове, които са толкова привлекателни, че заинтригуват всички. Изпъстрено е с малки църкви, които отразяват красивите каменни къщи с балкони, украсени с пъстри и уханни цветя, сред интимните му алеи, където човек открива с изненада как всичко е останало в традициите и дружелюбието от миналото. Внушителната скална маса доминираща над селцето Сасо ди Касталда изглежда е била разположена там за негова защита. Вдъхновила е и името му: "Sasso", по-късно променено от оригиналното му име "Петра Касталда" (укрепен камък).

Днес селцето е известно най-вече със своите тибетски мостове, които водят десетки хиляди посетители. Преминаването им е неповторимо емоционално преживяване.

Каменните къщи тук сами по себе си са истински произведения на изкуството, украсени с прекрасни балкони с цветя и оградени от тесни алеи, от които можете да видите прекрасни гледки към околния пейзаж. Тук е роден италианският свещеник и интелектуалец Дон Джузепе Де Лука, на когото се посвещава "Литературния парк" създаден в старинния му семеен дворец, с богата библиотека съставена от част от писанията на писателя.

Заобиколено от гори, пресечено от водни пътища и с изглед към скалните маси, Сасо ди Касталда е малкото селце, което всеки любител на здравословния въздух би искал да открие. Сасо ди Касталда е едно от селата, попадащи в прекрасната защитена зелена зона на националния парк "Апенино Лукано Вал Д'Агри Лагонегрезе", най-младият от италианските национални паркове, характеризиращ се с изключително биоразнообразие. Паркът включва селища с необикновена красота и очарователна природа.

Сред каменните къщи ще открием малки църкви и параклиси с изключителен артистичен и духовен чар. В центъра на града се намира църквата-майка на "Непорочното зачатие" датираща от 19-ти век, украсена със специфичен бароков портал, а вътре можем да видим картините "Богородица на Млякото" приписвана на художника от 17-ти век роден в Сатриано ди Лукания и известен като „Ил Пиетрафеза". Бюстът на Сан Емидио не остава незабелязан. Продължавайки по виа "Рома" ще стигнем до старата част на града и след няколко алеи ще влезнем в "Борго Манка", където е разположен красивия параклис на "Богородица на Благодарността". Посветена на светеца покровител на града, църквата Сан Роко не трябва да се пренебрегва, построена е около 1656 г. и се откроява със своята камбанария от деветнадесети век.

Кухнята в селцето носи вкуса на най-древните традиции - семпла и неподправена. Най-вече това са апетитните сирена и сушени меса. Вкусното и отлично пекорино е един от специалитетите, произвеждани от местни семейни агро-пастирски компании благодарение на наличието на био пасища. Но истинското типично ястие за града е "Mnestra 'mbastata" - смесена супа, много древна рецепта, базирана на картофи.

 

ИталияИталия

 
           
Плащане с карта
© Уеб Турс ЕООД Всички права запазени
  Дестинации
Почивки
Чартъри
Екскурзии
Празници
За деца
ШОПИНГ ТУРИЗЪМ
Уикенди в Европа
Круизи

Културни събития
Изкуство
Увеселителни паркове
Меден месец
Екзотика
С деца на море
За Двама
Круизи
Блог
Календар

Вход за клиенти

Търсене