Соренто

Соренто

Драматичните гледки от върха на скалата с изглед към залива на Неапол прави Соренто една от най-запомнящите се ваканционни дестинации в Италия. Соренто е една от най-популярните туристически дестинации в Южна Италия и е разположена върху плато с изглед към морето. Малко градове могат да се похвалят със своето приказно, романтично, възхитително и изключително положение, което не може да бъде изразено с няколко думи, а също и с много чистия и здравословен въздух, заради който е наречен "природното чудо". Град богат на традиции, кулинарно изкуство, култура, социални събития и природна красота, които трябва да се изживеят 365 дни в годината. Културата на храната и виното всъщност е задължителна, която отличава града, в допълнение към традиционните ликьори, които определено си заслужава да опитате: provolone del monaco DOP, моцарела и сушени меса, които превръщат това място в истински рай за любителите на добра храна. Голям интерес представляват някои от паметниците и историческите сгради на града. На главния площад можете да се насладите на внушителната катедрала в романски стил или на църквата от 12-ти век "Санти Феличе и Баколо", известна още като църквата на Росарио. Соренто е и градът на събитията. Като например дните на киното, събитие, което приветства множество артисти от цял ​​свят, или емоционалното и вековно шествие на Разпети петък, организирано от местните братства по повод Страстната седмица на Великден, или летните концерти и не на последно място традиционните събития от коледния период.

Разхождайки се из лабиринта от алеи на историческия център, ви се струва, че ще чуете една от най-известните песни на неаполитанската музика, която ехти, песен, която е символ на тази щедра земя - "Torna a Surriento" от Ернесто де Куртис, написана по повод от посещението на министър-председателя Занардели през 1902 г. Днес Соренто е модерна туристическа дестинация и в същото време рибарско селище, очарователно и съблазнително, от внушителната туфова скала, върху която лежи, предлага красиви залези от гледките си към Неаполитанския залив, който го оцветява в топли нюанси. Високите и перпендикулярни туфови скали създават уникален хроматичен ефект на италианския полуостров, вариращ между синьото на водата, зеленото на цитрусовите горички и червеното на скалата.

Актьори, поети, художници, писатели и пътешественици също са допринесли много за магията на Соренто. Туристическата слава на града датира от осемнадесети век, като главна дестинация на "Гранд Тур", по времето на първите престои на художници, писатели и буржоазни пътешественици от Северна Европа, очаровани от тази уникална природа, много мекия климат и поетичните спомени от миналото. Соренто се превръща в кинематографична вселена, която с различни филми и емблематични герои, като София Лорен и Виторио де Сика, засилва мита и международния чар на града. Земя на поети, като се започне от най-известния от нейните съграждани - Торкуато Тасо, който е роден тук през 1544 г. и на когото е посветен централния площад. Оттук започва историческия център, между успоредните улици на "Корсо Италия" и търговските улици. От градините на "Вила Комунале" романтизмът на Белведере е вдъхновил безброй музиканти, които със своите сонати са осветили сантименталното призвание на Соренто. За да стигнете до плажовете по-долу, има асансьор и стълбище, което от тези градини ще ви отведе до красивите заливи с кристално чисти води, в които да се разхладите в горещите летни дни. Насочвайки се към Вила Комунале, ще се натъкнете на манастира от четиринадесети век на църквата Сан Франческо. Архитектурата й се отличава с арабески портик и арки, поддържани от осмоъгълни колони, докато на първия етаж в сградата се помещава галерията "Челентано" с изложени черно-бели снимки от местния художник Рафаеле Челентано, от когото пространството носи името си. Сред магазини за керамика и бродерия, които заедно с ресторанти и старинни магазини се редят по улиците на историческия център на Соренто, ще стигнем до улица Сан Чезарео и ще открием "Sedil Dominova" с фрески от осемнадесети век. Това e уникален ренесансов паметник, построен от благородниците на Соренто. Представлява лоджия, отворена от двете страни и покрита с купол, покрит с майолика. Днес, в тази изискана среда, дом на Работническо дружество за взаимопомощ и гостоприемство, местните възрастни хора прекарват свободното си време.

Естествеността в движението между древни паметници и невероятни пейзажи и простотата в посрещането на посетителя разказват за дългото познаване на красотата, културата и гостоприемството на полуостров Соренто. Омир също е осъзнал тази красота, докато си е представял как русалки се хвърлят в същите тези води в отчаяното си преследване на Одисей. Поради тази причина, за да разберете напълно красотата на полуостров Соренто, трябва да го видите и от морето, още по-добре, ако сте на борда на "гоцо" - солидна и елегантна лодка, известна в Соренто. Това е производство, което използва опитни майстори на кораби, които се занимават с това още от времето на морските републики. Експерти и взискателни занаятчии, пазители на впечатляващо наследство от вековни технически познания. Извивката и сглобяването на различните компоненти наподобява истински ритуал, подчертан от присъствието на огън и прецизността в изпълнението на всяка стъпка. В Марина Гранде, сред къщи в пастелни цветове и сладкия аромат на море, ще откриете корабостроителницата на братята Апреа, които тук се посвещават на изграждането на тези изискани лодки, следвайки правилата за инкрустация. Традиция, продължаваща вече шест поколения и която продължава да плава в морето на Соренто със своите лодки.

На върха на брега има не само гледки, от които можете да гледате безкрайно, но и щедра, плодородна земя с мек климат, идеална за отглеждане на цитрусови плодове. Тук времето тече бавно, с ритми, белязани от преминаването на сезоните и изобретателността на фермера. Атмосфера на селски живот, която можете да намерите сред изключително красивите градини. 

Сред многото благороднически резиденции в града се откроява Palazzi della Correale, принадлежаща на семейство Кореале, което е доминирало в Соренто още от периода на Анжуйците. Вътре в музея са изложени на три етажа гръцки и римски находки, мебели от деветнадесети век от Кампания, китайски порцелан, майолика и картини от шестнадесети и осемнадесети век. Ако обичате порцелана, посетете третия етаж: тук ще намерите фантастични изделия от производители от цяла Европа. Артистичното и културно призвание на Соренто може да се усети и във Вила Фиорентино, днес седалището на Фондация Соренто. Някогашна резиденция на двойката предприемачи на бродирани платове, съпрузите Антонино Фиорентино и Лусия Куомо, тя е център за културно популяризиране и валоризация на местното историческо и художествено наследство. Има различни демонстрации и събития, които се провеждат сред голямото открито пространство, цитрусовата горичка и зоната, посветена на децата. Вътре в нея има временни и постоянни изложби и прекрасен малък музей на очарователни музикални машини от края на деветнадесети век. Колекцията е наследство от емигрант от Соренто в Америка, Енрико Салиерно, който е направил състоянието си от продажбата на ковчежета от Соренто с музикални кутии вътре. Предшественици на съвременните джубоксове, които движат танцьори сред сладки мелодии и придружават, като в сън, откриването на земята на Соренто.

Разхождайки се из прохладните улици на центъра на Соренто се натъкваме на Дуомото от петнадесети век. Именно тук е кръстен Торкуато Тасо. На фасадата се открояват двете римски колони, които поддържат арка. Катедралата, посветена на Свети Филип и Яков, е построена на мястото, където вече е имало древногръцки храм. Разкошният интериор с три кораба е украсен с барокови платна, скулптурни произведения от XVI век, включително амвона и архиепископския трон от 1573 г. Хорът от началото на века е характерен пример за изкуството на инкрустираното дърво, което за век и половина направил занаятчиите на Соренто известни. 

Както сръчните ръце на човека оформят материята, така и природата със собствените си сили създава прекрасни пейзажи. Такъв е случаят с "Валоне деи Мулини" - разцепване в планинския склон, настъпило преди около 35 хиляди години и причинено от изригване на "Огнените Полета". На това място течението на поток през седемнадесети век е довело до изграждането на мелници за мелене на жито и днес, точно в това естествено речно корито се работи за връщането към живот на древна житна мелница, пропита от гъста растителност, която прави пейзажът магичен.

Това е Соренто - прекрасните гледки по протежение на полуостров Соренто и историите на неговите изкусни занаятчии. Изкуства, които очароват, които разказват историята на любовта към собствената земя и които грабват сърцето ви. Това е историята на Соренто, възпята от Карузо, за елегантността, която го пронизва, и красотата, която обитателите му преследват, без да търсят лесни пътища. Наследство, което трябва да бъде съхранено, както може да направи ковчег направен от майстори инкрусатори, който, когато се отвори към поздрава на слънцето, ви придружава със сладки нотки, инкрустирани с вкусовете и цветовете на тази част от земята, оставяйки в сърцето ви желанието да се върнете.

 

 

 

 

 

 

 

ИталияИталия

 
           
Плащане с карта
© Уеб Турс ЕООД Всички права запазени
  Дестинации
Почивки
Чартъри
Екскурзии
Празници
За деца
ШОПИНГ ТУРИЗЪМ
Уикенди в Европа
Круизи

Културни събития
Изкуство
Увеселителни паркове
Меден месец
Екзотика
С деца на море
За Двама
Круизи
Блог
Календар

Вход за клиенти

Търсене