Джайпур

Джайпур

Джайпур, известен още като "Розовият град", е столицата на индийския щат Раджастан. Градът е известен със своята богата история, великолепна архитектура и културни забележителности. Той е основан през 1727 година от Махараджа Савай Джай Сингх II и е първият планиран град в Индия.

Основни характеристики на Джайпур:

Розовият град: Джайпур е наречен "Розовият град" поради розовия цвят на сградите в стария град. През 1876 година градът е боядисан в розово в чест на посещението на британския принц Алберт и оттогава този цвят е запазен.

Крепости и дворци: Градът е известен със своите исторически крепости и дворци, които привличат туристи от цял свят:

  • Хава Махал (Дворецът на ветровете): Построен през 1799 година, този впечатляващ пететажен дворец е известен със своята уникална фасада с 953 малки прозорци.
  • Градският дворец: Разположен в сърцето на Джайпур, този комплекс от дворци, градини и дворове е построен от Махараджа Савай Джай Сингх II.
  • Амбър Форт: Разположен на хълм на около 11 км от града, този величествен форт е известен със своите красиви дворци и огледални зали (Sheesh Mahal).
  • Джантър Мантър: Това е астрономическа обсерватория, построена от Махараджа Савай Джай Сингх II през 18-ти век. Обсерваторията включва редица архитектурни и астрономически инструменти, които са използвани за изучаване на небесните тела.

Култура и традиции: Джайпур е център на традиционната индийска култура и изкуства. Градът е известен със своите текстили, ръчни изделия, бижута и керамика. Пазарите на Джайпур, като Джохари Базар и Бапу Базар, предлагат разнообразие от автентични продукти.

Фестивали: Градът е дом на множество колоритни фестивали и празници. Един от най-известните е Фестивалът на слоновете, който се провежда по време на Холи и включва процесии на украсени слонове, игри и танци.

Кухня: Джайпур предлага богато разнообразие от традиционни раджастански ястия. Специалитети като дал бачари, кера санганри, и гате ки сабзи са само част от вкусните ястия, които могат да бъдат опитани тук.

Туризъм и развлечения: Освен историческите забележителности, Джайпур предлага и множество възможности за развлечения, като сафари с джип в пустинята, разходки с камили и посещения на традиционни музикални и танцови представления.

Джайпур е град, който съчетава история, култура и модерност. Той е идеална дестинация за тези, които искат да изживеят богатството на индийската култура и да се насладят на великолепната архитектура и традиции на Раджастан.

ИндияИндия

НепалНепал

 
           
Плащане с карта
© Уеб Турс ЕООД Всички права запазени
  Дестинации
Почивки
Чартъри
Екскурзии
Празници
За деца
ШОПИНГ ТУРИЗЪМ
Уикенди в Европа
Круизи

Културни събития
Изкуство
Увеселителни паркове
Меден месец
Екзотика
За Двама
Защитете пътуването си!
Круизи
Блог
Календар

Вход за клиенти

Търсене