Неаполитански Потайности


Цени от 879.00 лв.

Ден 1

НЕАПОЛ - КРАЛСКИ ДВОРЕЦ

НЕАПОЛ - КРАЛСКИ ДВОРЕЦ

Отпътуване от летище София за Неапол в 06:20 и пристигане в Неапол в 07:00 ч. След бързо неаполитанско кафе ни предстои сблъсък с Неапол такъв, какъвто сме го виждали по филмите – красив, контрастен, емоционален и мистичен. Започваме с панорамна автобусна обиколка на Неапол със спирка в квартал “Позилипо” за фотопауза към Неаполитанския залив и вулкана Везувий, яхтеното пристанище на Неапол, “Castel dell’Ovo” – емблематичния замък с яйцето и квартал „Санта Лучия“. Пешеходна разходка до площад "Плебишито", операта "Сан Карло" – най-старата опера в света, галерия “Умберто I” и виа "Толедо". Свободно време или по желание: организирано посещение на кралския дворец. Трансфер до хотела. Настаняване. Нощувка. 


 

Ден 2

ПОДВОДЕН НЕАПОЛ - ПОМПЕЙ

ПОДВОДЕН НЕАПОЛ - ПОМПЕЙ

Закуска. Свободен ден в Неапол или по желание: целодневна екскурзия "Подводен Неапол и Помпей" (включва транспорт, екскурзоводко обслужване, ползване на слушалки, всички входни такси, разходка с корабче в Бая за разглеждане на скулптурите, мозайките и римските вили под водата, посещение на пещерата на Сеян и археологически парк "Паузилипон" и организирано посещение на Помпей).

Отпътуване за Бая – днес ще видим потъналият римски град - подводния Неапол и залива на Бая – в миналото лятната любима дестинация на императорите от Рим, която е потънала преди около 2000 години поради брадисеизмичен феномен. Благодарение на лодка с просторна палуба, покрита с тента за защита от слънцето и голям подводен кил с прозорци, ще можем да се движим наблюдавайки останките от вилите, статуите, мозайките и потопените находки намиращи се под водата. Бая е бил жилищен център, известен с мекия си климат, красотата на пейзажа и изобилието от благотворни термални води, експлоатирани от 2 век пр. н. е. Той е бил привилегирована дестинация за почивка на римската аристокрация и императорските семейства до 3 век сл. н. е. Сред най-известните собственици на вили са били Сципион, Гай Марий, Юлий Цезар, Цицерон, Помпей Велики, Марк Антоний и самите императори, които построяват императорски дворец в Бая, в който са отсядали: Август, Тиберий, Клавдий, Калигула, Нерон, Адриан и Александър Север. Първите признаци на бавното движение надолу, довело до изчезването на крайбрежната ивица и до потъването на един цял град започват в края на 4 век сл. н. е. Неумолимото потъване на брега причинява изоставянето на крайбрежните вили, но също така позволява останките да достигнат до нас, запазвайки всички доказателства за древния му блясък. 

След разходката с корабче в Бая се отправяме към „Пещерата на Сеян и археологичен парк „Паузилипон“. Нашият маршрут ще започне от пещерата Сеян. Ще се разходим по внушителния изкуствен тунел, който е с дължина 770 метра и пресича хълма Позилипо. Построен преди около две хиляди години от архитекта Сеян, много векове по-късно той е подсилен и разширен от Бурбоните по заповед на Фердинанд II. Тунелът ще ни изведе в парка "Паузилипон" - проектиран в перфектна хармония със заобикалящата природа и включва не само луксозните резиденции, в които римските сенатори са почивали, но и градини, спа съоръжения, зони за забавление и пристанищни съоръжения - всички разположени на обща площ от около 10 хектара. В обширната област се намират останките от "Вила дел Паузилипон" (от старогръцки: там където свършват грижите), построена през 1 век пр.н.е. от римския военен генерал Публий Ведий Полион. Районът на вилата с изглед към морето е почти напълно потопен поради брадисеизма, но все още показва останките от ключови места. Близо до вилата ще се полюбуваме на останките от театър с общ капацитет от 2000 места, построен в естествения склон на хълма и Одеон - малък покрит театър, и двете разположени на естествена тераса с изглед към морето, от която ще се насладим на спираща дъха гледка към целия залив на Неапол.

Отпътуване за Помпей. Има само едно място в целия свят, където е възможно да преживеете ежедневието на древен Рим - в грандиозния археологически район на Помпей, където времето е спряло през 79 г. сл. Хр. Място, което ни позволява да пътуваме в миналото като в машина на времето и което поради тази причина отдавна се гордее като едно от най-посещаваните места в света и е обект на ЮНЕСКО. Помпей е един от най-известните археологически обекти в света, както и сред най-посещаваните. Това е най-добре запазения римски град в света, останал непокътнат през вековете поради неочакваното изригване на Везувий. Археологическата зона на Помпей не спира да очарова, като ни разказва за елегантния начин на живот на най-богатите класи в началото на Римската империя. Организирано посещение на Помпей (около 2 часа). Трансфер до хотела. Нощувка.

 

Ден 3

КАТАКОМБИТЕ НА НЕАПОЛ - КАПЕЛА САН СЕВЕРО

КАТАКОМБИТЕ НА НЕАПОЛ - КАПЕЛА САН СЕВЕРО

Закуска. Свободен ден в Неапол или по желание: полудневна екскурзия "Свещената миля" (посещение на катакомбите на Сан Дженаро и пешеходна разходка в квартал "Санита").

Денят ни започва с екскурзията „Свещената миля“ - посещение на катакомбите на "Сан Дженаро" и квартал Санита! Ще разгледаме едно от най-мистериозните места в света - катакомбите "Сан Дженаро", които са уникален исторически и религиозен обект в света. Този подземен лабиринт датира от 2 век и се простира на 5000 квадратни метра. Посветен е на Сан Дженаро, покровителят на Неапол. Катакомбите са служили като място за погребение на ранните християни и съдържат фрески, мозайки и гробници с голяма историческа и художествена стойност. Обиколките позволяват да изследваме тази подземна мрежа, предлагайки ценна представа за християнската история и древното изкуство на Неапол, създавайки уникално и завладяващо изживяване. След близо час разходки из подземията ще се озовем в квартал „Санита“ – най-бедният и в същото време най-щастливият квартал в Неапол. Смятан e за eдин от най-колоритните и характерни квартали в града, той е известен със своята барокова архитектура, оживени пазари и местни ресторанти. "Санита" е пъстър и емоционален квартал гъмжащ от исторически занаятчии и майстори производители на пица. Разхождайки се из квартал "Санита" ще се възхищаваме на произведенията на уличното изкуство по фасадите на сградите, ще видим пазара „деи Верджини“ с характерните местни продукти, ще си направим снимка пред двореца „Санфеличе“ - най-заснеманата сграда в квартала. Обяд в типична неаполитанска пицерия. После ще продължим към площад "Санита" и базиликата "Санта Мария деля Санита", ще видим и скулптурата на „покритият син“ в базиликата „Сан Северо Извън Стените“, ще видим къде е живял Тото‘ и ще завършим пред двореца „Спаньоло“. Кратка почивка в типична неаполитанска сладкарница.

Свободно време или по желание: пешеходна разходка в историческия център на Неапол с организирано посещение на катедралата "Санта Мария Асунта" и капела „Сан Северо“. Историческият център на Неапол е най-големият в Европа и е най-автентичният и богат на история район на града. Изпъстрен е с тесни улички, старинни магазини, повечето университетски сгради, църкви, музеи, паметници, възпоменателни колони, разкопки, исторически сгради и археологически обекти, които го правят обект на световното културно наследството. Античният център на Неапол представя историята и трансформациите на града следващи една след друга в продължение на над 27 века история. Ще се разходим по емблематични улици като "Спаканаполи", за да видим красивите площади и базилики около нея като "Санта Киара" и "Хесу Нуово", площад "Сан Доменико" с едноименното светилище, ще се разходим и по "Сан Грегорио Армено" - живописна алея в сърцето на Неапол, известна в цяла Италия със своите занаятчийски магазини, продаващи ръчно изработени фигурки от сцената на Рождество Христово и ще стигнем до катедралата "Санта Мария Асунта". Катедралата на Неапол има внушителна неоготическа фасада и сливането на различни архитектурни стилове - от готика през барок до неоготика отразяват дългата й история. Вероятно най-необичайният предмет в Дуомото е флаконът с кръвта на Свети Януарий. Той е и главният герой на мистичното "втечняване на кръвта на светеца" в съботата преди първата неделя на май, 19 септември и 16 декември. В храма ще видим фрески с красиви детайли, сложни бронзови парапети и грандиозни олтари, както и скулптури и платна от важни италиански художници! Посещение на параклиса „Сан Северо“ съхраняващ скулптурата на „Покрития Христос“ – един от най-големите шедьоври на скулптурата за всички времена, определян от някои като „по-красив от скулптурите на Микеланджело“. Свободно време. Нощувка. 

 


 

Ден 4

ЗАМЪЦИТЕ НА НЕАПОЛ - АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ

ЗАМЪЦИТЕ НА НЕАПОЛ - АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Закуска. Свободно време в Неапол или по желание: екскурзия " Замъците на Неапол" (организирано посещение на замъка "Св. Елм" и манастира "Св.Мартин").

Сред многото забележителности, които трябва да видим в Неапол, едно от най-красивите несъмнено е хълмът Вомеро, който дава името на едноименния квартал. От тази точка в града можем да се любуваме на целия град и неговия залив и точно тук стоят две сгради с огромна историческа и културна стойност, а именно замъка "Св. Елм" и манастира "Св.Мартин" - първата е средновековна крепост, а втората е един от най-големите примери на неаполитанския барок. Разходката ни започва от замъка „Св. Елм“ построен под формата на шест лъчева звезда. Обявен е за една от най-грандиозните военни крепости в човешката история и докато се разхождаме по терасите му ще се възхищаваме на най-красивите панорами към Неапол. След посещението на замъка „Св. Елм“ ще се отправим към националния музей „Св. Мартин“ – в миналото действащ картузиански манастир. Издига се сред очарователна и мечтателна обстановка и е едно от най-обичаните места от неаполитанците, които идват тук, за да прегърнат Неапол и целия залив с един поглед. За момент ще се потопим в културата на барока и ще се запознаем с богатите колекции от скулптура, живопис, фигуративно изкуство, средновековни кралски каляски и манастирските градини.
 

Следобед – по желание организирано посещение на археологическия музей в Неапол. Археологическият музей е един от най-важните и завършени по рода си в национален и световен мащаб. В него са изложени мозайки, фрески и статуи от близкия Херкулан и Помпей - ценни шедьоври оцелели след разрушителната сила на Везувий. Тук е и известния "Таен кабинет", в който са показани находки от изключително сексуално и еротично естество идващи от разкопките на Помпей и Херкулан. Съхраняват се и много артефакти от древен Рим, като колекцията "Фарнезе" изпълваща това пространство с картини, скулптури и скъпоценни камъни, които преди са украсявали двореца на едноименното семейство в Рим. Няма да пропуснем и красивата изложба, посветена на древен Египет - втора в Италия след тази в Торино и най-старата в Европа. В допълнение към постоянната експозиция ще можете да намерите богат избор от временни колекции, изложби на модерно и съвременно изкуство и събития, свързани със света на изкуството и археологията.

Трансфер до летището за директен полет от Неапол до София. Пристигане на летище София. 

Цената включва

- самолетен билет София - Неапол - София с включени летищни такси и малък ръчен багаж с размери 40/30/20 см.
- трансфер летище - хотел - летище
- 3 нощувки със закуски в 4**** хотел в Неапол
- панорамна автобусна обиколка на Неапол
- слушалки по време на пешеходните разходки
- екскурзоводско обслужване на български език
- медицинска застраховка с лимит на отговорност 10 000 евро

Цената не включва

- изброените допълнителни услуги
- входни такси в други туристическите обекти и музеи
- разходи от личен характер
- туристическа такса - около 5 евро на човек на нощувка (заплаща се задължително на рецепцията на хотела)
- застраховка "Отмяна на пътуване" 

Допълнителни услуги

- чекиран багаж до 20 кг. в двете посоки: 139,00 лв.

- организирано посещение на кралския дворец в Неапол: 55,00 лв. Услугата включва екскурзовод на български език, входна такса за двореца и ползване на слушалки. Минимален брой участници за потвърждение : 20

- полудневна екскурзия "Подводен Неапол" : 159,00 лв. Услугата включва транспорт, екскурзоводско обслужване на български език, разходка с корабче в Бая за разглеждане на скулптурите, мозайките и римските вили под водата в залива, посещение на пещерата на Сеян и археологически парк "Паузилипон".  Минимален брой участници за потвърждение : 20

- полудневна екскурзия "Помпей и Везувий": 169 лв. Услугата включва транспорт, екскурзоводско обслужване на български език, ползване на слушалки, входни такси за Помпей и Везувий. Минимален брой участници за потвърждение : 20

- полудневна екскурзия "Свещената миля": 69,00 лв. Услугата включва екскурзоводско обслужване на български език, ползване на слушалки, входна такса за катакомбите "Сан Дженаро" и пешеходна разходка в квартал "Санита". Минимален брой участници за потвърждение : 20

- пешеходна разходка в историческия център на Неапол с организирано посещение на капела „Сан Северо“ и катедралата "Санта Мария Асунта": 59 лв. Услугата включва екскурзоводско обслужване на български език, ползване на слушалки и входна такса за капела "Сан Северо". Минимален брой участници за потвърждение : 20

- екскурзия " Замъците на Неапол": 59 лв. Услугата включва транспорт, екскурзоводско обслужване на български език, ползване на слушалки и входни такси за замъка "Св. Елм" и манастира "Св. Мартин". Минимален брой участници за потвърждение : 20

- организирано посещение на археологическия музей в Неапол: 79,00 лв. Услугата включва транспорт, екскурзоводско обслужване на български език, ползване на слушалки и входна такса за археологическия музей. Минимален брой участници за потвърждение : 20

 

 

Допълнителна информация

Екскурзовод на групата: Филип Барух
Необходимите документи за български граждани за пътуване до Италия са лична карта или паспорт с валидност минимум 6 месеца към датата на прибиране.

 
           
Плащане с карта
© Уеб Турс ЕООД Всички права запазени
  Дестинации
Почивки
Чартъри
Екскурзии
Празници
За деца
ШОПИНГ ТУРИЗЪМ
Уикенди в Европа
Круизи

Културни събития
Изкуство
Увеселителни паркове
Меден месец
Екзотика
С деца на море
За Двама
Круизи
Блог
Календар

Вход за клиенти

Търсене