Валтелина (Valtellina) е известен винарски регион в северна Италия, разположен в Ломбардия, в подножието на Алпите, близо до швейцарската граница. Регионът е известен със своето производство на висококачествени червени вина и уникалната си тероарна характеристика.
Валтелина е дълга и тясна долина, разположена по поречието на река Ада, която минава през Алпите. Регионът е защитен от суровия климат на планините, но все пак има прохладен алпийски климат с много слънчеви дни, което създава идеални условия за отглеждане на грозде. Един от най-забележителните аспекти на Валтелина са терасираните лозя, които са издълбани в стръмните хълмове на долината. Тези лозя са поддържани от каменни стени, които са част от културното наследство на региона и се използват от векове. Основният сорт грозде, който се отглежда във Валтелина, е Небиоло, известен тук под местното име Chiavennasca. Небиоло е същото грозде, което се използва за известните вина Бароло и Барбареско в Пиемонт, но Валтелина придава на тези вина уникален стил.
Типични вина:
- Valtellina Superiore DOCG: Това е висококачествено вино, което се произвежда в пет подрегиона (Марелло, Сасела, Грумело, Инферно и Валгело) и трябва да отлежава поне 24 месеца, от които 12 в дъбови бъчви. То се отличава със сложни аромати на червени плодове, билки и подправки.
- Sforzato di Valtellina DOCG: Това е специален вид вино, направено по метода „апасименто“, където гроздето се суши на въздух преди ферментация, подобно на метода за производство на Амароне. Това дава плътно, концентрирано вино с високо алкохолно съдържание и богати аромати на сушени плодове и подправки.
Историята на винопроизводството във Валтелина датира от римско време, а лозарството е важна част от културата и икономиката на региона. Векове наред тук са се произвеждали вина, които са високо ценени както в Италия, така и в чужбина. Много от лозята във Валтелина все още се обработват ръчно поради труднодостъпните терени. Това запазва връзката с традиционните методи и дава на вината уникален характер.
Регионът предлага много възможности за винен туризъм, с множество винарни, които предлагат дегустации и обиколки. Туристите могат да опитат разнообразието от вина и да се запознаят с процеса на производство.
Съществуват винени маршрути, които водят през красивите лозови масиви и малки села на Валтелина, предлагайки спиращи дъха гледки към Алпите и долината.
Освен виното, Валтелина е известна със своите местни продукти, като колбасите „Брезаола“, направени от сушено говеждо месо, и сиренето „Битто“. Комбинирането на тези деликатеси с местните вина е ключов елемент от гастрономическото изживяване в региона.
Валтелина е уникален винарски регион, който съчетава древни традиции с изключителен тероар. Вината от тук, особено тези, направени от Небиоло, са изискани и многостранни, като предлагат различно изживяване в сравнение с вината от Пиемонт.